Integritetspolicy

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter

Personuppgifter i vården och Personuppgiftsansvar, PuA

Som vårdgivare har vi en laglig skyldighet att dokumentera uppgifter om vården vi ger dig enligt bl.a. Patientdatalagen. Det är inte bara i din patientjournal vi hanterar uppgifter om dig, utan dina uppgifter kan även förekomma i olika administrativa register. Exempel på var vi kan behandla dina personuppgifter i syfte att ge en god och säker vård:

  • Patientjournaler och övrig dokumentation som är nödvändig i vården
  • Administrativa åtgärder som behövs för att ge dig vård, ex planering, ekonomiska transaktioner, listnings- och inskrivningsinformation, statistik
  • Rättsliga förpliktelser som följer av bl.a. Patientdatalagen, arkivlagen, bokföringslagen
  • Register för utvärdering och kvalitetsförbättrande och -säkerställande åtgärder inom vården
  • Register av s.k. allmänt intresse, regionala och nationella i bl.a. forskningssyfte

Som privat vårdgivare är det oftast vi som organisation som har personuppgiftsansvaret för de behandlingar vi gör av dina personuppgifter, även om de hämtas från ex. regionala eller nationella databaser. Vi bibehåller ansvaret även om vi anlitar underleverantörer, s.k. personuppgiftsbiträden, ex. i form av IT-tjänsteleverantörer. Vi som personuppgiftsansvariga har ett ansvar att hålla en aktuell förteckning över alla behandlingar som sker.

 

I de fall vi anlitar underleverantörer som hanterar personuppgifter eller där vi själva är biträden åt någon annan, är vi ålagda att teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal som reglerar ansvar men framförallt vilka typer av behandlingar som får göras under vilka villkor. Dessa avtal är under återkommande revision för att hållas aktuella samt för att kunna upptäcka brister i system eller hantering i tid. Då personuppgiftsbiträdets behandling upphör skall alla personuppgifter återbördas till oss.

 

Tystnadsplikt, samtycke och sammanhållen journal

Behörighetssystem reglerar vem som får tillgång till personuppgifter i alla våra system. Personal som behöver uppgifterna i sitt arbete för att ge dig god och säker vård har då rätt att ta del av dem, men tystnadsplikt gäller. Alla uppgifter om dig i vården omfattas av sekretess.  Information om vem som gör vad i våra system loggas kontinuerligt och kan nyttjas vid misstanke om olovligt nyttjande.

 

Vissa uppgifter måste enligt lag rapporteras till nationella hälsodataregister utan ditt samtycke. Andra uppgifter kan rapporteras efter information till dig samt ditt givna samtycke. Vissa register har du rätt att säga nej till att medverka i.

 

Vi ser inte automatiskt uppgifter i din journal som dokumenterats hos en annan vårdgivare. För att ha möjlighet att ta del av exempelvis tidigare behandlingar, provresultat, läkemedel och diagnoser används någonting som kallas för sammanhållen journalföring, vilket kan vara viktigt för att ge adekvat diagnos och vård.

 

Det är du som patient som ger ditt samtycke till att en sammanhållen journal får läsas av en vårdgivare, men det är bara under en pågående patientrelation vi får lov att ta del av informationen i din sammanhållna journal.

 

Syftet med den sammanhållna journalföringen är att göra vården säkrare både för vårdgivaren och dig som patient, men som nämnts ovan har du möjlighet att ställa dig utanför genom att spärra dina journaler.

 

Mer om sammanhållen journalföring och övriga frågor om t.ex. patientsekretess och vilka skyldigheter vi vårdgivare har vad gäller dokumentation finns att läsa bl.a. på Vårdguidens webbplats www.1177.se under rubriken ”regler och rättigheter”.

 

Information och rättigheter gällande dina personuppgifter

Enligt dataskyddsförordningen har du rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig, varför de behandlas, under vilken tidsperiod behandlingen pågår och vilka som tar del av den. Vi gallrar våra register kontinuerligt för att säkerställa att endast aktuella personuppgifter samt sådant som omfattas av arkiveringsförpliktelser finns upptaget.

 

Vi ansvarar för att de personuppgifter vi behandlar om dig är rätt, men skulle du upptäcka några felaktigheter har du rätt att få dem rättade eller kompletterade om det kan anses relevant.

 

Enligt dataskyddsförordningen har man även rätt till radering av personuppgifter om man av någon anledning inte vill finnas kvar i specifika register. Som vårdgivare lyder vi under ett antal nationella lagar och förordningar som kompletterar EU:s dataskyddsförordning, bl.a. Patientdatalagen, bokföringslagen, arkivlagen och Socialstyrelsens författning ”Informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården”. Detta sammantaget gör att rätten till radering måste prövas vid varje enskild inkommen begäran till oss.

 

Du kan ta del av din egen journal via www.1177.se genom att logga in med e-legitimation. Där kan du även begära papperskopior.

 

Du kan begära ett kostnadsfritt registerutdrag från oss en gång per kalenderår. En undertecknad begäran skickas skriftligen med specificerat önskemål om vilken information som efterfrågas till vårt dataskyddsombud. Vi återkommer med registerutdrag eller journalkopia till din folkbokföringsadress inom en månad. I de fall vi inte kan tillgodose dina önskemål motiverar vi det.

 

Dataskyddsombud/DPO

Då vi hanterar stora mängder personuppgifter av känslig karaktär har vi ett utpekat dataskyddsombud i vår organisation. DPO:ns uppgifter är i stort att övervaka att vi inom företaget följer dataskyddsförordningen samt de kompletterande nationella bestämmelserna.

 

DPO:n är även kontaktperson internt och externt för dataskyddsfrågor, vilket innebär att det är till DPO:n ni hänvisas vid begäran om registerutdrag etc.

 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Lideta Hälsovård

 

Dataskyddsombudet

Gasverksgatan 9

252 25 Helsingborg

Aktuellt

  • Lideta Hälsovård

    Täby Kyrkby Husläkarmottagning ingår i Lideta Hälsovård från och med 2 maj 2018. För Dig som patient innebär det ingen förändring. Klicka på rubriken för att läsa mer.

     
  • Influensavaccination

    2018-11-28  VACCIN SLUT! Ingen ny leverans beräknad.

    Klicka på rubriken för att läsa mer.

     
  • Äldremottagning

    Klicka på rubriken för att läsa mer om vår äldremottagning.